Κεφάλια ψηλά: Έρχονται οι Υδροχοΐδες!

Νέα βροχή διαττόντων αστέρων, που αυτή τη φορά προέρχεται από την ουρά του κομήτη του Χάλεϊ, κορυφώνεται τα χαράματα της Παρασκευής (06.05) αλλά και του Σαββάτου (07.05). Το φαινόμενο αυτό ίσως γίνει ορατό και από την Ελλάδα, εάν ο καιρός είναι κατάλληλος.

Η ονομασία της «βροχής» οφείλεται στο ότι οι διάττοντες, οι οποίοι έχουν μέση ταχύτητα 67 χιλιομέτρων το δευτερόλεπτο, φαίνεται να προέρχονται από το άστρο Ήτα του αστερισμού του Υδροχόου.

Η παρατήρηση του εντυπωσιακού αυτού φαινομένου γίνεται καλύτερα από το νότιο ημισφαίριο. Στα μεσαία γεωγραφικά πλάτη του βορείου ημισφαιρίου, όπου βρίσκεται και η Ελλάδα, αναμένονται περίπου 10 έως 15 διάττοντες ανά ώρα στον ουρανό, ενώ πιο νότια ο αριθμός τους αυξάνεται σημαντικά σε πάνω από 50.

Τα λεγόμενα «πεφταστέρια» παρατηρούνται όταν η τροχιά της Γης διασταυρώνεται με τα σωματίδια σκόνης που έμειναν στο διάστημα από τη διέλευση του κομήτη του Χάλεϊ. Η βροχή διαρκεί από 19/4 έως 28/55, ενώ το αποκορύφωμα θα είναι 5-8 Μαΐου για το 2014.

Η τελευταία φορά που ο Χάλεϊ εισήλθε στο εσωτερικό του ηλιακού μας συστήματος και πέρασε από τη «γειτονιά» μας ήταν στις 9 Φεβρουαρίου 1986.

Ο κομήτης, που έχει μια έκκεντρη ελλειπτική τροχιά, διάρκειας 75 ετών, απομακρύνεται πλέον διαρκώς από τον πλανήτη μας. Παρόλα αυτά έχει αφήσει πίσω του ένα ρεύμα σωματιδίων, που είχαν ξεπηδήσει από τον παγωμένο πυρήνα του και τα οποία έχουν παραμείνει στο διάστημα κατά μήκος της τροχιάς του.

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

 

Μοίρασε το νέο μαςShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on TumblrEmail this to someone