Η θεατρική παράσταση «1913» που ανέβηκε για τον εορτασμό της απελευθέρωσης

Με αφορμή τον εορτασμό για τα 100 χρόνια από την απελευθέρωση της πόλης των Σερρών η Περιφερειακή Ενότητα Σερρών σε συνεργασία με το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών διοργάνωσαν και παρουσίασαν στο φιλοθεάμον κοινό της πόλης την θεατρική παράσταση “1913”. Πρόκειται για έργο βασισμένο στο θεατρικό χρονικό του Σταύρου Κοταμανίδη “Η καταστροφή των Σερρών” σε διασκευή και σκηνοθεσία του Παναγιώτη Μεντή.

Οι ταλαντουχοι πρωταγωνιστές της παράστασης κατάφεραν μέσα από τις μοναδικές τους ερμηνείες και με την βοήθεια του λιτού μα επιβλητικού σκηνικού και των καλοφτιαγμένων κουστουμιών να δώσουν μια εικόνα του πολέμου που είχε ξεσπάσει τότε στα Βαλκάνια αλλά και των εξεγέρσεων των λαών κατά του Οθωμανικού ζυγού. Και όλα αυτά δοσμένα υπό το πρίσμα των απλών, καθημερινών ανθρώπων που βίωναν την σκλαβιά, τον πόνο, την απώλεια και τον πόθο για λευτεριά. Ο πόλεμος και τα αντικρουόμενα συμφέροντα διχάζει τους ανθρώπους και διαβρώνει τις ανθρώπινες σχέσεις, ακόμη και τα πιο αγνά συναισθήματα όπως ο έρωτας δύο νέων, οδηγώντας σε αδιέξοδα. Οι άνθρωποι γίνονται σκληροί για να επιβιώσουν και δεν διστάζουν να δώσουν την ψυχή και το σώμα τους για την σωτηρία της πατρίδας τους.
 Μια εξαιρετική παράσταση, λοιπόν, όπου η ιστορία διαπλέκεται περίτεχνα με το συναίσθημα και πλημμυρίζει τον θεατή με θυμό για τον πόλεμο, πόνο για την ανθρώπινη απώλεια και περηφάνια για τον τόπο του. Συγχαίρουμε ολόθερμα όλους τους συντελεστές της παράστασης και περιμένουμε την επόμενη δουλειά τους.
 
Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών
Στο ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

Δεν υπάρχει δόξα στον πόλεμο που να αξίζει το αίμα που κοστίζει.

Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, 1890-1969, Αμερικανός στρατηγός & πρόεδρος

 
Οι φωτογραφίες ειναι απο το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Σερρών

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.