Η τέχνη του…σαπουνιού!

αρχείο λήψης (1)Οι απαρχές της παρασκευής σαπουνιού χρονολογούνται γύρω στο 2800 π.Χ στην περιοχή της Βαβυλώνας.  Επιπλέον, αιγυπτιακοί πάπυροι αναφέρουν ότι οι Αιγύπτιοι έκαναν μπάνιο με ένα είδος σαπουνιού που παρασκευάζονταν από ζωικά και φυτικά λίπη. Η λέξη σαπούνι είναι πολύ πιθανό να προέρχεται από την κελτική ή την γερμανική γλώσσα και είναι συγγενική με το λατινικό ‘’sebum’’ που σημαίνει λίπος. Όσον αφορά την παρασκευή του, είναι αρκετά εύκολη και μπορεί να γίνει ακόμη και στο σπίτι. Βέβαια θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί χρησιμοποιείται καυστικό νάτριο που είναι αρκετά επικίνδυνο.

Τα βήματα για την παρασκευή σαπουνιού είναι τα εξής:

Σε ένα δοχείο βάζουμε 10 ml νερό. Στην συνέχεια προσθέτουμε 3 gr καυστικό νάτριο και αναδεύουμε με μία ράβδο .Επειδή η αντίδραση του νερού με το καυστικό νάτριο είναι εξώθερμη , εκλύεται θερμότητα έτσι αφήνουμε  το δοχείο να κρυώσει μέχρι να φτάσει τους 55 βαθμούς Κελσίου. Σ ένα άλλο δοχείο εισάγουμε 30 ml ελαιόλαδο (συνιστάται αγουρέλαιο) και το θερμαίνουμε σε ήπια φλόγα για ένα λεπτό. Μόλις κρυώσει το διάλυμα καυστικού νατρίου το προσθέτουμε στο ελαιόλαδο και αναδεύουμε αρχικά για δύο λεπτά με μία ράβδο και στην συνέχεια με έναν αναδευτήρα για 2-3 λεπτά. Μπορούμε να προσθέσουμε όποιο αιθέριο έλαιο θέλουμε για να δώσουμε στο σαπούνι μας ένα υπέροχο άρωμα. Το μέιγμα αφήνεται να ηρεμήσει για 5-10 λεπτά, εισάγεται σε καλούπια σιλικόνης και αφήνεται για 3-4 ημέρες. Αφαιρούμε τα σαπούνια από τα καλούπια , τα τοποθετούμε ανάποδα σε πλαστική επιφάνεια και τα αφήνουμε για δύο μήνες. Δεν πρέπει να χρησιμοποιηθούν έως τότε γιατί θα προκαλέσουν εγκαύματα στο δέρμα.

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Βασιλική

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.