Η Σελήνη συναντά την Αφροδίτη, ξημερώματα Τετάρτης

persides  13 8 2010. 20 38

Η Σελήνη συναντά την Αφροδίτη, ξημερώματα Τετάρτης.

Λίγο πριν το ξημέρωμα της Τετάρτης  26 Φεβρουαρίου, μπορούμε να παρατηρήσουμε (εάν βέβαια μας το επιτρέψει ο καιρός) στον νοτιοανατολικό ουρανό, τον λεπτό μηνίσκο της Σελήνης, συντροφιά με την λαμπρή Αφροδίτη (μέγεθος -4,6), σε απόσταση μόλις 15 δευτερολέπτων της μοίρας από το βόρειο χείλος της. Γύρω στις 6 το πρωί θα είναι η καλύτερη ώρα, με την Σελήνη να βρίσκεται  10 μοίρες πάνω από τον ορίζοντα.

Παρατηρώντας μέσω τηλεσκοπίου, το σχήμα της Αφροδίτης θα μοιάζει με αυτό της Σελήνης, θα εμφανίζει δηλαδή και αυτή μηνίσκο.

Νοτιότερα στον πλανήτη και την ίδια ώρα, οι κάτοικοι μεγάλου τμήματος της Αφρικής θα παρατηρήσουν την Αφροδίτη να κρύβεται πίσω από την Σελήνη, σε μια από τις 16 συνολικά αποκρύψεις πλανητών από την Σελήνη για το 2014.

Όσοι όμως θα βρίσκονται στο βόρειο και νότιο άκρο του μονοπατιού της απόκρυψης, θα έχουν την τύχη να παρατηρήσουν την Αφροδίτη να κρύβεται και να επανεμφανίζεται πολλές φορές πίσω από τις βουνοκορφές της Σελήνης, ένα φαινόμενο γνωστό ως ορογραφική απόκρυψη (grazing occultation).

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.