Γυναίκες που τρώνε κόκκινο κρέας κινδυνεύουν με καρκίνο του μαστού

Γυναίκες που τρώνε κόκκινο κρέας κινδυνεύουν με καρκίνο του μαστούΤι δείχνουν μελέτες των επιστημόνων

Οι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης του καρκίνου του μαστού περιλαμβάνουν το φύλο, την ηλικία, το οικογενειακό ιστορικό, την παχυσαρκία και την κατανάλωση αλκοόλ.

Σύμφωνα με μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό British Medical Journal, η υψηλή κατανάλωση κόκκινου κρέατος κατά την πρώιμη ενήλικο ζωή θα μπορούσε επίσης να συμπεριληφθεί στους παραπάνω παράγοντες κινδύνου.

Παλαιότερες μελέτες έχουν δείξει ότι οι συνήθειες του ατόμου κατά την πρώιμη ενήλικο ζωή, όπως για παράδειγμα η διατροφή, πιθανόν να παίζουν μεγαλύτερο ρόλο στον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού σε μεγαλύτερη ηλικία. Για το λόγο αυτό, αμερικανοί επιστήμονες ανέλυσαν δεδομένα από 89.000 γυναίκες ηλικίας 26 έως 45 ετών.

Η μελέτη βρήκε ότι η υψηλότερη κατανάλωση κόκκινου κρέατος και προϊόντων του κατά την πρώιμη ενήλικο ζωή σχετίζεται με αύξηση του κινδύνου εμφάνισης καρκίνου του μαστού προεμμηνοπαυσιακά κατά περίπου 22%.

Μάλιστα, φάνηκε ότι η αντικατάσταση μίας μερίδας κόκκινου κρέατος από άλλο τρόφιμο υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη, όπως τα πουλερικά ή τα όσπρια οδήγησε σε χαμηλότερο κίνδυνο κατά 14%.

Οι συγγραφείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η αντικατάσταση του κόκκινου κρέατος από συνδυασμό οσπρίων, πουλερικών, ψαριού και ξηρών καρπών πιθανόν να οδηγεί σε χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του μαστού, κάτι το οποίο προτείνεται και από τις συστάσεις διεθνών οργανισμών.

Πηγή: neadiatrofis.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.