Γαλαξιακός κανιβαλισμός!

1956827_10152018532454212_748527308_oΜια νέα εικόνα από το τηλεσκόπιο των 2,2 μέτρων MPG/ESO, στο αστεροσκοπείο La Silla, μας παρουσιάζει δύο πολύ διαφορετικούς γαλαξίες. Τον NGC 1316 και τον μικρότερο γείτονά του, τον NGC 1317. Βρίσκονται σε κοντινή, μεταξύ τους, απόσταση στο διάστημα, αλλά το παρελθόν τους είναι πολύ διαφορετικό. Ο μικρός σπειροειδής NGC 1317 έζησε μια ήρεμη ζωή, την στιγμή που ο NGC 1316 κατάπινε στην κυριολεξία άλλους γαλαξίες κατά την διάρκεια της πολυτάραχης ζωής του, εμφανίζοντας και τα σημάδια που το αποδεικνύουν.

Οι ασυνήθιστες λωρίδες σκόνης στον NGC 1316, σε μια ευρεία περιοχή γεμάτη με άστρα και το σύνολο των μικρών σε μέγεθος σφαιρωτών σμηνών, υποδηλώνουν ότι ο γαλαξίας κατάπιε έναν σπειροειδή γαλαξία, πλούσιο σε σκόνη, περίπου πριν από τρία δισεκατομμύρια χρόνια.

Ο NGC 1316 βρίσκεται σε απόσταση 60 εκατομμυρίων ετών φωτός, στον αστερισμό του Κλιβάνου (Fornax). Ονομάζεται επίσης και Fornax A. Πρόκειται  για την ισχυρότερη πηγή ραδιοκυμάτων στον αστερισμό και την τέταρτη ισχυρότερη σε όλο το στερέωμα. Η ραδιοφωνική εκπομπή προκαλείται από την υπερμεγέθη μαύρη τρύπα που βρίσκεται στο κέντρο του, ενώ το υλικό των γαλαξιών που καταβρόχθισε στο παρελθόν, συνέβαλε στην λαμπρότητα της.

Γύρω από τον γαλαξία επίσης, παρατηρούνται αμυδρές παλιρροιακές ουρές, αχνές τούφες από άστρα που εκσφενδονίστηκαν στο διαγαλαξιακό χώρο. Αυτοί οι σχηματισμοί δημιουργούνται μέσω περίπλοκων βαρυτικών επιδράσεων στις τροχιές των άστρων, όταν ένας άλλος γαλαξίας πλησιάζει πολύ κοντά.

Όλα αυτά αποδεικνύουν το βίαιο παρελθόν του NGC 1316 και υποδηλώνουν ότι η βίαιη συμπεριφορά του συνεχίζεται.

 Το φαινόμενο δεν είναι ασυνήθιστο, αφού ο γαλαξιακός κανιβαλισμός έχει παρατηρηθεί κι άλλες φορές στο παρελθόν. Η σχετική ορμή δυο γαλαξιών είναι ανεπαρκής για να περάσει ο ένας μέσα από τον άλλος και να συνεχίσουν την πορεία τους. Έτσι, βαθμιαία συγχωνεύονται για να σχηματίσουν έναν ενιαίο μεγαλύτερο γαλαξία. Τα αποτελέσματα είναι εμφανή στην μορφολογία του νέου αυτού γαλαξία. Ο μεγαλύτερος γαλαξίας συνήθως παραμένει ανεπηρέαστος, ενώ οι μικρότεροι γαλαξίες αλληλεπιδρούν βίαια και τελικώς αφομοιώνονται.

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.