Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

Eurogroup: Εγκρίθηκε η δόση του 1 δισ. ευρώ προς την Ελλάδα

«Πράσινο φως» έδωσε το Εurogroup για τη δόση του 1 δισ. ευρώ στην Ελλάδα, με τον πρόεδρο Γερούν Ντάισελμπλουμ να καλοσωρίζει την εκπλήρωση των έξι προαπαιτούμενων για αυτή τη δόση, αλλά να τονίζει και τη δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης για την ολοκλήρωση και των υπόλοιπων όρων μέχρι τις αρχές Αυγούστου, ώστε να εγκριθεί και η επόμενη δόση του 1 δισ. ευρώ. 

Ο Ντάισελμπλουμ επιβεβαίωσε ότι οι επικεφαλής της τρόικας θα βρεθούν στην Αθήνα εντός της εβδομάδας. 

Από την πλευρά του το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοοικονομικής Σταθερότητας (EFSF) ενέκρινε τη δόση.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκταμίευση της συνολικής δόσης των 8,3 δισ. ευρώ η οποία εγκρίθηκε από το Eurogroup, σε συνέχεια της ολοκλήρωσης της τέταρτης αναθεώρησης του προγράμματος μακροοικονομικής προσαρμογής.

Με την παρούσα εκταμίευση, το συνολικό ποσό οικονομικής ενίσχυσης του ΕΤΧΣ (EFSF) προς την Ελλάδα θα φτάσει τα 140,9 δισ. ευρώ. 

Το EFSF θα μπορέσει να εκταμιεύσει επιπλέον 1 δισ. ευρώ, ως μέρος της δόσης των 8,3 δισ. ευρώ, υπό την προϋπόθεση της υλοποίησης των επιπλέον προαπαιτούμενων δράσεων. 

Μετά την επόμενη εκταμίευση, 1,8 δισ. ευρώ θα παραμείνουν διαθέσιμα για το ελληνικό πρόγραμμα από το ΕΤΧΣ (EFSF).

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, Διευθύνων Σύμβουλος του EFSF δήλωσε: «Με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων δράσεων, η Ελλάδα συνεχίζει να θέτει σε εφαρμογή μεταρρυθμίσεις που είναι απαραίτητες για την εξισορρόπηση της οικονομίας».

Σύμφωνα με τον Γ. Ντάισελμπλουμ, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών διαβεβαίωσε την Ευρωομάδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ικανοποιήσει έως τις αρχές Αυγούστου, τα τελευταία έξι προαπαιτούμενα που συνδέονται με τη δόση του Ιουνίου, ύψους 1 δισεκ. ευρώ.

Ο Γ. Ντάισελμπλουμ ανέφερε ότι το τεχνικό κλιμάκιο της τρόικας θα μεταβεί στην Αθήνα εντός της εβδομάδας προκειμένου να αποτιμήσει την πορεία του ελληνικού προγράμματος. Ωστόσο, ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι η 5η και τελευταία αξιολόγηση θα ξεκινήσει επισήμως όταν ικανοποιηθούν όλα τα προαπαιτούμενα της 4ης αξιολόγησης.


Ερωτηθείς, εξάλλου, για το κατά πόσο οι χώρες που βρίσκονται σε πρόγραμμα μπορούν να προβούν σε μείωση του φόρου επί της εργασίας, προκειμένου να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη, ο Γ. Ντάισελμπλουμ απάντησε καταφατικά λέγοντας ότι οι χώρες αυτές, εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να μεταφέρουν το βάρος της φορολογίας από την εργασία σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες, ή να προβούν σε μείωση κρατικών δαπανών.

Για το ίδιο θέμα, κυβερνητικές πηγές σημείωναν ότι ο φόρος επί της εργασίας μειώθηκε πρόσφατα στην Ελλάδα κατά 5%, παρ’ όλα αυτά παραμένει πάνω από το μέσο όρο στην ΕΕ.


Σχετικά με τα κόκκινα δάνεια στην Ελλάδα ο Γ. Ντάισελμπλουμ σχολίασε ότι υπάρχουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις που είναι σε θέση να τα αποπληρώσουν, ωστόσο, όπως είπε, «δεν υπάρχει ενιαία συνταγή».


Από την πλευρά τους, κυβερνητικές πηγές τόνιζαν ότι ο επόμενος στόχος της Ελλάδας, είναι η υλοποίηση των έξι προαπαιτούμενων έως το τέλος Ιουλίου, προκειμένου να εκταμιευθεί η δόση του 1 δισεκ. ευρώ εντός του Αυγούστου. Οι ίδιες πηγές διαβεβαίωναν, επίσης, ότι στόχος της κυβέρνησης είναι η πέμπτη και τελευταία αξιολόγηση του Ελληνικού προγράμματος να ολοκληρωθεί τον Οκτώβριο, ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τις αποφάσεις που αφορούν τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.


Εξάλλου, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η Ευρωομάδα εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη διαφανή διαδικασία επιλογής της νέας γενικής γραμματέας δημοσίων εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου.

Τέλος, σχετικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει νέο είδος βοήθειας προς την Ελλάδα, οι ίδιες κυβερνητικές πηγές υπενθύμισαν ότι ο πρωθυπουργός την έχει αποκλείσει. Πρόσθεσαν, ωστόσο, ότι για το ζήτημα αυτό υπάρχουν διαφορετικές γραμμές εντός της τρόικας.

Δηλώσεις Ντάισελμπλουμ

«Έχουμε ακόμα δουλειά να κάνουμε. Το πρόγραμμα της Ελλάδας ολοκληρώνεται στο τέλος του έτους» δήλωσε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση. 

Σχετικά με την ευελιξία των κανόνων δημοσιονομικής σταθερότητας σχολίασε ότι υπάρχει ήδη επαρκής ευελιξία, τόσο από προληπτικής, όσο και από διορθωτικής πλευράς ενώ τόνισε ότι τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαγοράσουν χρόνο μονό αν υλοποιούν μεταρρυθμίσεις και όχι αν απλώς τις υπόσχονται.

 

 

 

 

Πηγή: tovima.gr

Μοίρασε το νέο μαςShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on TumblrEmail this to someone