Έρχεται βροχή αστέρων!

lyrΠιστές στο ραντεβού τους οι Λυρίδες, αφού όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος θα μπορούμε να τις παρατηρήσουμε από τις 16 έως τις 25 Απριλίου. Φέτος αναμένεται να κορυφωθούν το βράδυ της 23ης Απριλίου. Όσοι πιστοί κοιτάξτε τον νυχτερινό ουρανό και αν είστε λίγο τυχεροί ίσως μπορέσετε να τις δείτε και με γυμνό μάτι!

Η βροχή διαττόντων αστέρων (η πεφταστέρια όπως είναι ευρέως γνωστόν) είναι ένα ουράνιο φαινόμενο που συμβαίνει όταν η Γη διέρχεται μέσα από σμήνη σωματιδίων μετεωρικής ύλης, η οποία προέρχεται κυρίως από κομήτες που έχουν μερικώς ή ολικώς διαλυθεί.

Το όνομά της το οφείλει από τον αστερισμό της Λύρας, και κυρίως τον αστέρα Βέγα (Άλφα Λύρας), το πιο λαμπρό άστρο του αστερισμού αυτού, αλλά και το δεύτερο φωτεινότερο του νυχτερινού ουρανού του βόρειου ημισφαιρίου. Ο αστερισμός αυτός φαίνεται να είναι το ακτινοβόλο σημείο, από το οποίο φαίνεται να έρχονται οι διάττοντες αστέρες, όπως τους παρατηρεί ένας παρατηρητής που βρίσκεται στην επιφάνεια της Γης.

Πραγματική πάντως πηγή προέλευσής της είναι ο κομήτης «Θάτσερ» που ανακαλύφθηκε το 1861. Τα σωματίδια που άφησε πίσω του παραμένουν στην τροχιά του πλανήτη και εισέρχονται στη γήινη ατμόσφαιρα κάθε άνοιξη με ταχύτητα 170.000 χλμ/ώρα.

 

 

Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.