Επανάσταση στον χώρο της Ιατρικής!

3d printed skullΑντικατέστησαν την κορυφή του κρανίου μιας γυναίκας, η οποία  έπασχε από μια σπάνια διαταραχή των οστών, με πλαστικό κομμάτι εκτυπωμένο 3-D, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουτρέχτης.

Η ασθένεια αυτή έκανε το κρανίο της γυναίκας να αρχίσει να «λεπταίνει», με αποτέλεσμα να πάσχει από ημικρανίες και να έχει επιπτώσεις ακόμα και στην όραση της. Τρεις μήνες πέρασαν από την εγχείρηση και η γυναίκα δεν έχει πια συμπτώματα και έχει γυρίσει πίσω στην δουλειά της! Το νέο κρανίο ήταν σχεδόν ίδιο με το πρωτότυπο και είναι αδύνατον να καταλάβει κανείς την διαφορά.

Οι περιπτώσεις, στις οποίες κάποιο τμήμα του ανθρώπινου σώματος έχει αντικατασταθεί με άλλο πλαστικό και εκτυπωμένο σε 3-D εκτυπωτή όλο και αυξάνονται. Η τρισδιάστατη εκτύπωση είναι πραγματικά μια επανάσταση που έφτασε και στον τομέα της Ιατρικής, αφού επιτρέπει να φτιαχτούν κατασκευές σε όποιο σχήμα και σχέδιο επιθυμούμε και στη συνέχεια, με τη μέθοδο της διαστρωμάτωσης, να αποκτήσουν απίστευτες αντοχές.

Στο παρελθόν, έχει χρησιμοποιηθεί ιστός ομφάλιου λώρου (ο οποίος περιέχει βλαστοκύτταρα), ώστε να εκτυπωθούν βαλβίδες καρδιάς. Τα κύτταρα του ομφάλιου λώρου ξεχωρίζουν από τα υπόλοιπα κύτταρα λόγω της μικρής τους ηλικίας! Έτσι γίνονται εύκολα αποδεκτά από το ανθρώπινο σώμα κατά τις μεταμοσχεύσεις.

Αυτή η “βιοεκτύπωση” καθιστά δυνατή τη δημιουργία ακριβέστατων και τρισδιάστατων ανθρώπινων ιστών εξολοκλήρου από ζωντανά κύτταρα, που φυσικά είναι ελεγμένα για τη συμβατότητα τους με αυτά του δυνητικού αποδέκτη του μοσχεύματος. Τελικός στόχος είναι η δημιουργία εξατομικευμένων οργάνων με “βιοεκτύπωση” για κάθε ασθενή ξεχωριστά. Αυτό το μήνυμα ακούγεται αρκετά ελπιδοφόρο, αφού η διάγνωση ότι ένας ασθενής χρειάζεται μεταμόσχευση ζωτικού οργάνου, δυστυχώς τις περισσότερες φορές ισοδυναμεί με ανακοίνωση ότι πλησιάζει το τέλος του, καθώς ακόμη και αν βρεθεί συμβατό μόσχευμα από κάποιον δότη, υπάρχει πάντα μεγάλη πιθανότητα το σώμα του ασθενή να το απορρίψει.

Ο τρισδιάστατος εκτυπωτής σίγουρα ήρθε για να μας λύσει τα χέρια, αν και υπάρχει ακόμα καιρός για πρακτικές εφαρμογές και κλινικές μελέτες, ώστε να είμαστε σίγουροι για τα αποτελέσματα.

 
 
Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.