Ένας στους τέσσερις ένστολους έχει σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα

b7644edc1c8508a14eaa5c51b58425f5_MΣοκ προκαλούν τα στοιχεία ψυχιατρικής έρευνας που έγινε στους φαντάρους αλλά και στους αξιωματικούς από το 414 Στρατιωτικό Νοσοκομείο Ειδικών Νοσημάτων στην Πεντέλη.
Σύμφωνα με αυτήν ένας στους τέσσερις ένστολους παρουσιάζουν σοβαρά ψυχολογικά προβλήματα, ενώ ταυτόχρονα καταγράφεται και ένα ποσοστό 3% με τάσεις αυτοκτονίας. Και να σημειωθεί ότι η έρευνα αυτή πραγματοποιήθηκε το τελευταίο δίμηνο του 2012 με τις συνθήκες που υπήρχαν τότε να είναι πολύ καλύτερες από τις σημερινές. 

Η μελέτη αυτή παρουσιάστηκε στη διάρκεια του 22ου Ψυχιατρικού Συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε στα Ιωάννινα και συμμετείχαν 866 υγιή άτομα, στελέχη και οπλίτες του στρατού. Το 93% του δείγματος ήταν άνδρες και η μέση ηλικία των ερωτηθέντων ήταν τα 29 έτη.

Τη συσχέτιση των συμπτωμάτων άγχους με εκείνα της αυτοκτονικής συμπεριφοράς σε οπλίτες και αξιωματικούς του ελληνικού στρατού ερεύνησαν οι ειδικοί, κ.κ. Ορέστης Γιωτάκος και Γιώργος Τσουβέλας, της Ψυχιατρικής κλινικής του 414 Στρατιωτικού Νοσοκομείου Ειδικών Νοσημάτων στην Πεντέλη.

 

Τι έδειξε η μελέτη

Το 12% του δείγματος απάντησε θετικά στην αναφορά «είχα την αίσθηση ότι δεν αξίζω», το 6% στο «ευχήθηκα να είχα πεθάνει», το 5,6% στο «είχα σκέψεις αυτοκτονίας» και το 2,8% στο «είχα επιχειρήσει να αυτοκτονήσω».

Οι ερωτώμενοι εξέφρασαν απαισιοδοξία για το μέλλον. Η απελπισία όπως ανέφεραν τους έκανε να λένε ότι δεν αξίζουν να ζουν… Οι ερευνητές θεωρούν ότι τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν τη συσχέτιση ανάμεσα στα συμπτώματα άγχους και τις αυτοκτονικές τάσεις.

 

 

 

 

 

Πηγή: briefingnews

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.