ΕΚΛΟΓΕΣ 2014: Οι παππούδες κρίνουν το μέλλον των νέων και στο ν.Σερρών!

κατανομη ηλικιων-2014-05-13_015643

53.728 (23%) ψηφοφόροι στο ν.Σερρών έχουν  ηλικία μεγαλύτερη των 71 ετών!

Στην πλήρη στατιστική καταγραφή του εκλογικού σώματος προχώρησε το υπουργείο Εσωτερικών, συγκεντρώνοντας ανά περιφέρεια, περιφερειακή ενότητα και δήμο, τα στοιχεία που αφορούν τον αριθμό των εκλογέων. 5.092.262 γυναίκες (το 51,58% του εκλογικού σώματος) και 4.779.471 άνδρες (48,42%) θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετάσχουν στις κάλπες τις ερχόμενες μέρες.

pinakas-1Οσο αναφορά την εκλογική Περιφέρεια Σερρών το εκλογικό σώμα ανέρχεται σε 233.811 άτομα (πίνακας 1) και διαπιστώνουμε μια μείωση του εκλογικού σώματος κατά 6.253 ψηφοφόρους σε σχέση με τις προηγούμενες δημοτικές εκλογές του 2010, ενώ η μείωση σε σχέση με τις δημοτικές εκλογές του 2006 είναι 13.909 άτομα.

pinakas-2Στον Πίνακα 2 μπορούμε να δούμε τους εκλογείς ανά Καλλικρατικό Δήμο και ανά φύλο, ενώ στον πίνακα 3 η κατανομή των ψηφοφόρων με βάση την ηλικία τους δείχνει ότι οι εκλογείς με ηλικία μεγαλύτερη των 71 ετών ανέρχονται στο ν.Σερρών σε 53.728 και καταλαμβάνουν το 23% του εκλογικού σώματος.

pinakas-3Οι νέοι που θα ψηφίσουν για πρώτη φορά στις Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές ανέρχονται σε 11.029 (5.653 άνδρες και 5.376 γυναίκες) Αναλυτικά με βάση την ηλικία τους η κατανομή τους φαίνεται στον Πίνακα 4

pinakas-4Στην Περιφερειακή Ενότητα Σερρών διαμένουν και 118 Ευρωπαίοι Πολίτες με δικαίωμα ψήφου στις εκλογές. Η κατανομή τους ανά φύλο και Δήμο παρουσιάζεται στον Πίνακα 5

pinakas-5Στον Πίνακα 6 παρουσιάζεται ο αριθμός των Δημοτικών σύμβουλων που εκλέγονται ανα Δήμο και εκλογική περιφέρεια στο ν.Σερρών

Πού και πώς ψηφίζουμε στις αυτοδιοικητικές εκλογές

Τα εκλογικά τμήματα θα ανοίξουν την Κυριακή 18 Μαϊου στις 7.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 7.00 το απόγευμα

pinakas-6Αλλαγές εκλογικών τμημάτων λόγω Πανελληνίων

Στον δήμο Σερρών τα εκλογικά τμήματα μειώνονται από 177 σε 153. Λόγω των πανελλαδικών εξετάσεων, έχουν εξαιρεθεί τα εκλογικά τμήματα στο 2ο Γυμνάσιο και Λύκειο που ήταν στο 4ο εκλογικό διαμέρισμα. Αντ’ αυτού έχει προστεθεί το Πειραματικό δημοτικό σχολείο (εννέα αίθουσες) και άλλες επτά αίθουσες στο 13ο δημοτικό σχολείο.
Ακόμη, εξαιρέθηκε το 4ο Λύκειο κι έχει προστεθεί το 4ο Γυμνάσιο και άλλες τρεις αίθουσες από το 1ο δημοτικό σχολείο.
Πέραν αυτών των αλλαγών, στα ίδια εκλογικά καταστήματα μπορεί να υπάρξουν εσωτερικές αλλαγές. Αυτό ισχύει για τα εκλογικά τμήματα που από 400 – 450 ψηφοφόρους στις προηγούμενες εκλογές, έχουν πλέον περισσότερους από 500. Κατά συνέπεια, εφιστάται η προσοχή των εκλογέων που ενδέχεται να ψηφίσουν αυτή τη φορά, σε κάποια διπλανή αίθουσα από εκεί που είχαν ασκήσει το δικαίωμά τους παλαιότερα.
Οι σχετικοί πίνακες με τις ανακοινώσεις για τις εκλογές σε τρία διαφορετικά σημεία στην πόλη: Στην είσοδο του δημαρχείου, στο διοικητήριο και στο Πρωτοδικείο.

Είτε στην ιστοσελίδα του δήμου www.serres.gr, όπου υπάρχουν και οισχετικοί χάρτες.

Επίσης ανάλογη ενημέρωση υπάρχει από το υπουργείο Εσωτερικών στην ένδειξη «μάθε πού ψηφίζεις».

Πόσους σταυρώνουμε

Στις Δημοτικές Κοινότητες που είναι τετραεδρικές βάζουμε μέχρι τρεις σταυρούς, στις υπόλοιπες τριεδρικές, διεδρικές και μονοεδρικές βάζουμε έναν σταυρό.
Πάντως, στα ψηφοδέλτια αναγράφονται σε παρένθεση, οι αριθμοί των σταυρών που μπορεί κανείς να βάλει σε κάθε πεδίο του ψηφοδελτίου (πρώτα για δημοτικό σύμβουλο από την ίδια δημοτική ενότητα, μετά για δημοτικό σύμβουλο από τις υπόλοιπες δημοτικές ενότητες και τέλος για τοπικό σύμβουλο).
Μεχρι δύο σταυρούς στις εκλογές της Περιφέρειας

Στις περιφερειακές εκλογές λόγω των πληθυσμιακών διαφοροποιήσεων ανά περιφερειακή ενότητα, μετά την απογραφή του 2011, στο νομό Σερρών εκλέγονται επτά περιφερειακοί σύμβουλοι έναντι οκτώ που είχαμε στις προηγούμενες εκλογές και έτσι βάζουμε δύο και όχι τρεις σταυρούς.

Πηγή: anexartitos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.