Διαστημικός «χειρουργός» για αστροναύτες

rompotikos-diastimikos-xeirourgos-gia-astronautesΈνα κρίσιμο πρόβλημα στις επανδρωμένες διαστημικές αποστολές είναι η ιατρική φροντίδα. Σε περίπτωση που κάποιος αστροναύτης τραυματιστεί και πρέπει να γίνει άμεσα κάποια χειρουργική επέμβαση είναι εξαιρετικά δύσκολο, αν όχι αδύνατο, να συμβεί στα υπάρχοντα διαστημικά σκάφη που μεταφέρουν αστροναύτες ή ακόμη και στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό. Η εταιρεία Virtual Incision κατασκεύασε ένα μικρό ρομπότ που όπως υποστηρίζει μπορεί να πραγματοποιεί επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις στο Διάστημα. Το ρομπότ έχει βάρος 40 γραμμάρια, αποτελείται από δύο βραχίονες με ειδικά εργαλεία για το πιάσιμο, τον καυτηριασμό και τη ραφή ιστού, ενώ διαθέτει στην κεφαλή του μία βιντεοκάμερα που μεταδίδει εικόνα σε σταθμό ελέγχου, όπου βρίσκεται άνθρωπος χειριστής. Το ρομπότ μπορεί να εισχωρήσει στο σώμα του ασθενούς μέσω μιας μικρής τομής στον αφαλό. Εκεί, με την βοήθεια ενός αερίου θα διασταλεί η περιοχή ώστε το ρομπότ να μπορέσει να εκτελέσει την αποστολή του.

Προς το παρόν, οι αστροναύτες κινούνται σε τροχιά και σε περίπτωση ατυχήματος ή τραυματισμού μπορούν άμεσα να επιστρέψουν στην Γη, Ωστόσο σε μελλοντικές αποστολές, σε αστεροειδείς ή στον Άρη αυτή η επιλογή δεν θα υπάρχει, λόγω της έλλειψης βαρύτητας, η οποία καθιστά εξαιρετικά δύσκολη μια χειρουργική επέμβαση, λόγω της ευκολίας στη διαρροή σωματικών υγρών όπως το αίμα.

Το ρομπότ θα δοκιμαστεί σε συνθήκες έλλειψης βαρύτητας και θα πραγματοποιήσει μια σειρά ασκήσεων για να επιδείξει την ευκινησία και τις δυνατότητες του στον χειρισμό άλλων αντικειμένων

 
 
Επιμέλεια: Μπεκιαρίδου Αλεξάνδρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.