Άνοιξε ο… Ασκός του Αιόλου για τα δικαιώματα περί μουσικής

yptf20131010Καταπέλτης για τον τρόπο λειτουργίας της Ανώνυμης Εταιρείας για τα πνευματικά δικαιώματα μουσικής που καλούνται να πληρώσουν επαγγελματίες είναι ο βουλευτής και πρώην υφυπουργός Μάρκος Μπόλαρης.

Μιλώντας αποκλειστικά στο neakriti.gr κατήγγειλε ως παράνομη και καταχρηστική τη συμπεριφορά της ΑΕΠΙ η οποία όπως υποστηρίζει εισπράττει ακόμη και τρεις φορές περισσότερα χρήματα απ’ ότι ορίζει ο σχετικός νόμος, κάτι που διαψεύδει κατηγορηματικά η Ανώνυμη Εταιρεία.

«Η Ανώνυμη Εταιρεία δεν εφαρμόζει το Νόμο. Το κατώτατο όριο που βάζει σε πολλές περιπτώσεις είναι τριπλάσιο απ’ αυτό που θα εισέπραττε νομίμως. Τριπλάσιο δηλαδή του 2,2% επί των ακαθαρίστων εσόδων», δήλωσε μεταξύ άλλων ο κ. Μπόλαρης.

Την ίδια ώρα, μορφή χιονοστιβάδας, μετά το αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, λαμβάνουν οι αντιδράσεις επαγγελματιών καθώς πέρα από τα υπέρογκα όπως λένε ποσά που καλούνται να πληρώνουν στην Ανώνυμη Εταιρεία, βρίσκονται αντιμέτωποι με συλλήψεις ακόμη και με λουκέτα στις επιχειρήσεις τους.

Μετά τους Επιχειρηματίες, Ιδιοκτήτες καφέ μπαρ, Ιδιοκτήτες μίνι μάρκετ ακόμη και Κομμωτές που διαμαρτύρονται για τα ποσά που καλούνται να πληρώνουν για πνευματικά δικαιώματα μουσικής, σειρά έχουν τα παραδοσιακά καφενεία και τα οβελιστήρια, των οποίων οι Ιδιοκτήτες επίσης απειλούνται με συλλήψεις και με”λουκέτα”.

«Πριν μήνες, αστυνομικός και εκπρόσωπος της Ανώνυμης Εταιρείας, ήρθαν στο καφενείο μου και μου είπαν γιατί δεν πληρώνω πνευματικά δικαιώματα για την …τηλεόραση που έχω ανοιχτή. Υπήρξε ένταση και τους έδιωξα. Σε άλλους συνάδελφους μου, έχουν μπει χρηματικά πρόστιμα, ύψους 1.800 ευρώ. Δεν αντέχουμε άλλο», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καφεπωλών Ηρακλείου Θωμάς Κλάδος.

Όσο για τους ελέγχους της ΕΛΑΣ που… συμπτωματικά πραγματοποιούνται παρουσία εκπροσώπου της Ανώνυμης Εταιρείας, ο βουλευτής Μάρκος Μπόλαρης δηλώνει: «Σ’ αυτό τον εκβιασμό, η Ανώνυμη Εταιρεία ζητά τη συνδρομή των Αστυνομικών και Δικαστικών αρχών γιατί έτσι προβλέπει ο Νόμος. Αυτό είναι «σκάνδαλο», για το οποίο χρειάζεται παρέμβαση της κυβέρνησης».

Πέρα από τα παραδοσιακά καφενεία, αρκετά κομμωτήρια δεν πληρώνουν πνευματικά δικαιώματα για χρήση μουσικής για να μην χρεώσουν παραπάνω την… κόμμωση.

Νέα παρέμβαση στη Βουλή για το ζήτημα έκανε με ερώτηση του ο Λευτέρης Αυγενάκης κάνοντας λόγο για αυθαιρεσία στη τιμολόγηση.

Όπως υποστηρίζει ο Λευτέρης Αυγενάκης, η Ανώνυμη Εταιρεία δε ξεζουμίζει μόνο τους επαγγελματίες και τους ραδιοφωνικούς σταθμούς αλλά κατ’ επέκταση και τους ακροατές που βρίσκονται σε άλλους χώρους, όπως υπεραστικά λεωφορεία ή κομμωτήρια για ένα προϊόν το οποίο έχει ήδη πληρωθεί για να τους παρέχεται.

Και όπως αναφέρει με νόημα ο κ. Αυγενάκης: Καλείται δηλαδή ο ταχυδρόμος να πληρώσει το γραμματόσημο στο φάκελο που μεταφέρει».

Τα… παρατράγουδα πάντως συνεχίζονται με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Της Γεωργίας Μακάκη

Πηγή : neakriti.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.