Ανησυχία της «διάβασης πεζών» για τον ΧΥΤΑ

διαβαση πεζωνΗ Δημοτική Κίνηση Διάβαση Πεζών με τη σημερινή της (17/12)  παρέμβαση εκφράζει την ανησυχία της για την κατάσταση στο κύτταρο του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου με τις συνεχιζόμενες διαρροές μολυσμένων στραγγισμάτων και την απόφαση του Δ. Σ. Ηράκλειας για την αναστολή της λειτουργίας του. Τα ερωτήματα για τις αστοχίες κατασκευής και τον τρόπο παραλαβής παραμένουν αναπάντητα  και ας ελπίσουμε ότι η έρευνα  με τη μελέτη (20.000 ευρώ) για τον εντοπισμό των αιτιών σε ΧΥΤΑ Κ.Μ. με ανάλογα προβλήματα θα δώσει τις πρέπουσες απαντήσεις.

Ανησυχία επίσης προκάλεσε η απόφαση του Τμήματος Περιβαλλοντικού και Χωρικού Σχεδιασμού – Διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Αποκεντρωμένης Διοίκησης (Μ.Θ.) για την τροποποίηση της Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που ανεβάζει τη δυνατότητα της Μονάδας Μηχανικής / Βιολογικής Επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων που μπορεί να ανέλθει στους 90000 τόνους ετησίως.

Ο σχεδιασμός διαχείρισης απορριμμάτων δεν είναι σύμφωνος ούτε με την Ευρωπαϊκή ούτε με την Ελληνική νομοθεσία.

Η κυρίαρχη μέθοδος της ταφής και όχι της μείωσης του όγκου ,της επαναχρησιμοποίησης ,της ανακύκλωσης   τουλάχιστον  του 50% των δημοτικών απορριμμάτων δεν έχει πια μέλλον.

Ήδη από το 2008 η Ε.Ε. δεν χρηματοδοτεί εγκαταστάσεις επεξεργασίας σύμμεικτων  και ο ΦΟΣΔΑ πρέπει να απαιτήσει την αναθεώρηση του Περιφερειακού  Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων (2005)  και να προκηρύξει τη σχετική μελέτη που εκκρεμεί από το 2012, με προώθηση της διαλογής στην πηγή,της ανακύκλωσης ,της κομποστοποίησης.

Ο Νομός Σερρών κρατά ένα παλαιομοδίτικο τρόπο διαχείρισης που καταστρέφει το περιβάλλον,επιβαρύνει τους πολίτες και ευνοεί εργολαβικά συμφέροντα.

Ακόμα και το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ που ήταν σε διαβούλευση μέχρι πρόσφατα και αναφέρεται <<στην Ενίσχυση της Ανακύκλωσης και τη Βελτίωση της Διαχείρισης Αποβλήτων>> παρά του ότι χρειάζεται περαιτέρω βελτίωση, μας έχει ξεπεράσει και πρέπει να επικαιροποιηθούμε.

Η Διάβαση Πεζών ζητάει την άμεση αντιμετώπιση των προβλημάτων του ΧΥΤΑ Παλαιοκάστρου, το πάγωμα των διαγωνισμών και την τροποποίηση του ΠΕΣΔΑ (διαλογή στη πηγή των οργανικών απορριμμάτων και κομποστοποίηση, αντιμετώπιση των προβλημάτων με τα βιομηχανικά και επικίνδυνα απόβλητα, ματαίωση των σχεδίων ΣΔΙΤ).

Και φυσικά περιμένουμε επιτέλους και την παρέμβαση και τις θέσεις και των άλλων Δημοτικών  Παρατάξεων της πόλης των Σερρών.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγή: http://kastrosintikis.blogspot.gr/

Μοίρασε το νέο μαςShare on Facebook0Tweet about this on Twitter0Share on Google+0Pin on Pinterest0Share on LinkedIn0Share on TumblrEmail this to someone