18 Μαΐου 1910: Περνά ο κομήτης του Χάλλεϋ

Ο κομήτης του Χάλλεϋ (Edmund Halley, 1656 – 1742) περνά από τον Ήλιο, χωρίς να είναι ορατός, με ένα πυρήνα, που οι εκτιμήσεις τον φέρνουν στα 100 km. Πρόκειται για τον ονομαστό περιοδικό κομήτη, που παρατηρείται συνεχώς από το 240 π.Χ. Ο Χάλλεϋ «ανακάλυψε» τον κομήτη, το 1700, όταν με βάση τους νόμους του Νεύτωνα, απέδειξε ότι οι κομήτες, που είχαν εμφανισθεί το 1531, το 1607 και το 1682, δεν ήταν παρά ένα και το αυτό σώμα, που επρόκειτο να ξανακάνει την εμφάνισή του, το 1758.

Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνισή του το 1910, οπότε η Γη πέρασε, στις 19 Μαΐου, μέσα από την ουρά του (η οποία είχε φαινόμενη γωνία μεγαλύτερη από 100ο). Για το λόγο αυτό προκάλεσε μεγάλη ανησυχία στους ανθρώπους, διότι η ουρά του, όπως και η ουρά κάθε κομήτη, περιείχε υδροκυάνιο και υπήρχε κίνδυνος δηλητηρίασης των ζωικών οργανισμών της Γης. Το ποσό, όμως, του αερίου αυτού είναι αμελητέο και επομένως τελείως ακίνδυνο.

Μάταια οι αστρονόμοι διακήρυτταν ότι η ουρά του κομήτη ήταν απείρως αραιότατη και τελείως ακίνδυνη. Ο Έλληνας αστρονόμος, τότε, Δημήτριος Αιγινίτης, δήλωσε ότι κανένα κακό δεν περιμένει τους ανθρώπους από τη διέλευση του κομήτη, αλλά η γνώμη του δεν είχε καμιά αξία μπροστά στον ορυμαγδό των δημοσιογραφικών πρακτορείων των εφημερίδων. Τη νύχτα, λοιπόν, της 18ης προς την 19η Μαΐου 1910, ενώ οι μεν πιστοί έκαναν δεήσεις στις εκκλησίες, οι δε εύθυμοι, περίμεναν το τέλος του κόσμου στα οινοπωλεία, οι αστρονόμοι, με ανοιχτούς τους θόλους των αστεροσκοπείων ανέμεναν αμφίβολα γεγονότα. Αλλά τίποτε δεν συνέβη και κανένα παράξενο φαινόμενο δεν κατέδειξε την είσοδο της ουράς του κομήτη στην ατμόσφαιρα της Γης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.